Domowe wino

wino

Jeżeli tylko mamy możliwość i trochę chęci, możemy w zaciszu naszego domu stworzyć zacny trunek. Wino, nalewka, a nawet piwo nie jest w dzisiejszych czasach żadnym problemem, gdyż odpowiedni sprzęt możemy kupić w każdym hipermarkecie budowlano-ogrodniczym. Ważne jest też nabycie dobrej jakości owoców, no chyba, że mamy takie w swoim sadzie. Poniżej kilka wskazówek dla początkującego winiarza.

Z czego wino

Wszystkim wino najbardziej kojarzy się oczywiście z winogronem, jednak tak naprawdę ten trunek możemy zrobić z wielu innych owoców. Porzeczki, wiśnie, agrest, gruszka, jarzębina, ryż, a nawet banany i pomarańcze nadają się do wyrobu. Oczywiście każde wino smakuje nieco inaczej, a można też tworzyć nowe kombinacje mieszając różne owoce ze sobą. Natomiast poprzez odpowiednią zmianę ilości cukru kontrolujemy, czy chcemy wino słodkie, półsłodkie czy wytrawne.

Proporcja jest ważna

Wino najczęściej robimy z przepisu. Dzięki temu mamy pewność, że nie będzie ani za słodkie, ani zbyt wytrawne. Musimy tez pamiętać, aby dodać odpowiednią do ilości owoców ilość cukru oraz drożdży winiarskich. Jeżeli nie możemy znaleźć nigdzie drożdży winiarskich, możemy w ostateczności użyć zwykłych, ale drożdże winiarskie są lepsze i nie zostawiają brzydkiego aromatu w winie.

Szczegóły na które warto zwrócić uwagę

Wyrób wina jest dość precyzyjnym hobby. Jeden błąd może zaważyć na całym smaku i zepsuć efekt końcowy. Wino musi być przede wszystkim szczelnie zamknięte w balonie, ponieważ kiedy dostałby się tam przez przypadek jakiś owad, wino skwaśniałoby i nadawałoby się tylko do wylania. Poza tym na jakość trunku wpływa woda jakiej używamy do wyrobu. Nie musi być mineralna, ale przegotowana i schłodzona koniecznie.

Ile czekamy na gotowe wino?

Na wino domowej roboty trzeba niestety troszkę poczekać. Najpierw kiedy fermentuje razem z owocami, czekamy 6-9 tygodni na ustabilizowanie. Kiedy widzimy, że wino już niej bąbelkuje możemy zlać je do mniejszego gąsiora. W tym czasie wino nabiera smaku, traci posmak surowości i klaruje się. Po tym okresie wino można już zlać do butelek i odłożyć do domowej piwniczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>